De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar weer iets omhoog. Het kan gaan van enkele tientjes tot ruim 9o0 euro per jaar, afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal dagen opvang en het uurtarief van de opvang.

Na 1 januari komt er jaarlijks 200 miljoen euro extra beschikbaar voor de kinderopvang, waarvan 136 miljoen euro voor de kinderopvangtoeslag. Ouders krijgen hierdoor voortaan minimaal een derde van de kosten van kinderopvang vergoed.

De maximumuurprijs (het door de overheid bepaalde uurtarief waarover de Belastingdienst kinderopvangtoeslag uitkeert) bedraagt vanaf 1 januari 7,18 euro voor opvang in het kinderdagverblijf.

Voor buitenschoolse opvang wordt het uurtarief 6,69 euro. En voor gastouderopvang komt het bedrag uit op 5,75 euro voor zowel dagopvang als buitenschoolse opvang.

Uurtarieven doorgeven

Betaal je meer dan het maximumuurtarief, dan moet je het extra bedrag uit eigen zak betalen. Vergeet met het oog op de verhoging niet de actuele uurtarieven die jij betaalt tijdig door te geven aan de Belastingdienst.

Je hebt per kind in totaal recht op maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag per maand. Heb je meer kinderen die kinderopvang genieten, dan krijg je voor het kind met de meeste opvanguren de laagste vergoeding.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken gaan de meeste ouders die gebruikmaken van kinderopvang er komend jaar op vooruit, variërend van enkele tientjes tot ruim 900 euro. Hoeveel jij ontvangt, hangt af van je inkomen, het aantal dagen opvang en het uurtarief dat het kinderdagverblijf of de gastouder hanteert.

Kinderbijslag omhoog

Overigens gaat ook de kinderbijslag komend jaar fractioneel omhoog. Vanaf 31 maart ontvang je voor elk kind van 0 tot en met 5 jaar 198,38 euro per kwartaal. Voor een kind tussen de 6 en 12 jaar gaat het bedrag omhoog naar 240,89 euro en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar naar 283,40 euro.

Wil je weten wat er nog meer verandert in 2017 op het gebied van familie en fiscus? Lees dan dit overzicht met alle nieuwe maatregelen.